Hoe zit het met jouw ondernemerschap?

Als coach krijg ik steeds vaker vragen die gericht zijn op het ondernemerschap: Is het ondernemen iets voor mij? Wat vraagt het ondernemerschap van mij? Hoe ontwikkel ik mijn talenten als ondernemer? Wat vraagt het ondernemerschap van mijn team?

In mijn optiek wordt succesvol ondernemerschap van een persoon bepaald door een viertal factoren: drijfveren, persoonskenmerken, vaardigheden en inzichten als (potentiële) ondernemer. Het ondernemerschap kan worden beoordeeld door het onderzoeken van een viertal kernvragen en het benchmarken ervan met de ‘best practices’ antwoorden voor succesvol ondernemerschap.

Het hebben van een eigen bedrijf wil niet zeggen dat je (automatisch) ondernemer bent of ondernemerschap in je hebt. Een zzp’er die veel gevraagd wordt voor het uitoefenen van zijn of haar vak is voor mij nog geen ondernemer. Ook personen in loondienst kunnen veel ondernemerschap in zich hebben en tonen voor hun werkgever. En of een persoon uiteindelijk succesvol wordt als (zelfstandige) ondernemer hangt ook af van andere  (externe) factoren. En natuurlijk een beetje ondernemersgeluk dat je zelf moet afdwingen. Voor mij is en blijft ondernemen gewoon topsport! Neem de regie over je eigen ondernemerschap. Coaching kan daar zeker bij helpen!

Deel op linkedin